Nå er det lettere enn noen gang å få lest bøker! Nasjonalbiblioteket har digitalisert 270 000 bøker utgitt til og med år 2000 og gjort det tilgjengelig på bokylla.no.

Tilgjengelig hjemmefra
Gå inn på www.bokhylla.no. I søkefeltet kan du søke opp det du måtte ønske: Tittel, forfatter eller emne. Søk f.eks. Nesbyen.

Gå inn på det første treffet «Nesbyen samvirkelag 50 år : 1916-1966». Her kan du bla med pilene og du kan forstørre teksten. Det beste er at i Bokhylla kan du søke i teksten. Søket blir markert med gult. Hvis du leter etter noe i en bok, kan du altså bare søke i selve teksten.

Tilgjengelig på folkebibliotekene
Noen av treffene er merket med en hand oppe i høyre hjørne. Disse kan du kun lese på PC i biblioteket – på bestilling. Send en henvendelse til ditt lokale bibliotek, så sender de en bestilling til Nasjonalbiblioteket og du kan lese på biblioteket.

Om ordningen
Nasjonalbiblioteket har avtaler med Kopinor om tilgjengeliggjøring av bøker på internett (Bokhylla) og om digital kopiering og formidling i bibliotek. Kopinor representerer de som har rettigheter til bøkene, som forfattere og forleggere. Det er også om lag 20 000 bøker i Bokhylla som ikke lenger er opphavsrettslig beskyttet.

Vi gjør oppmerksom på at det er en del nyere bestselgere som er unntatt avtaler og som ikke kan leses på Bokhylla.

Det er ikke tilrettelagt for nedlastning eller utskrift av utgivelser før den opphavsrettslige vernetiden har utløpt, det vil si 70 år etter opphavsmannens dødsår. Bøker som er opphavsrettslig beskyttet må leses på nettet, eldre bøker kan lastes ned.

Takk, Nasjonalbiblioteket!

 

Share