Tur til Syningen på Saupeset

Tid:  Sundag 26. august 2018, klokka 16.00

Sted: Saupeset i Nes Nordmark

Nes historielag inviterer til nok en «bli kjent-tur» i kommunen vår. Det er 10 år siden sist vi var på Saupeset, og nå går vi opp til flystyrtområdet på Syningen.

Som kjentmann har vi fått med oss Magnus Lindahl, journalist i Hallingdølen og krigshistoriegransker. Lindahl har satt seg grundig inn hendelsesforløpet til flystyrten 17. september 1944, da et britisk Landcaster bombefly styrta og heile mannskapet omkom.

Oppmøte Røhshaugen, den øverste parkeringsplassen på Saupeset. Så går vi skogsbilvegen en kilometer opp til tømmervelta og følger den merka stigen ca. 600 meter opp mot innslaget. Stigen er ganske bratt før vi kommer opp på Syningen.

Første stopp med orientering av Lindahl blir ved innslaget, der vi kan se gropa i terrenget forårsaket av styrten. Vi går så bort til korset og gravplassen der Lindahl vil fortelle om hendelsen. Her kan vi enda se noen vrakdeler av flyet. Ved gravplassen er det noen benker, her kan vi spise nista vår før vi går nedover igjen til Saupeset.

Med værforbehold. Turen er åpen for alle.