Tur til Eidsvoll

Søndag 24. august 2014 var historielaget invitert med på tur til Eidsvoll av Lions club. Bussen var full, og med Erling Solheim i førersetet kunne vi stole på at vi kom trygt fram denne gangen også.

Før omvisningen inntok vi rundstykker og uante mengder kaffi på Nebbenes kafé, og vi rakk også en tur rundt i besøkssenteret. Der kunne vi blant annet se portretter av representantene, bla i kopier av grunnlovens sider og leke oss med interaktive, digitale utstillingselementer. Vi fikk også se en flott 3D film om hva grunnloven har hatt å si for landet vårt. Målgruppen for filmen var nok egentlig noen år yngre enn oss, men vi ble ikke mindre stolte over Norge eller mindre imponerte av teknikken i filmen av den grunn.

Men så var tiden inne for turens høydepunkt, selve omvisningen i Eidsvollbygget. Vi ble delt inn i to grupper med hver sin guide, begge med masse kunnskap og humør. Omvisningen begynte i 1. etasje hvor vi blant annet fikk se Christian Frederiks private rom. Her oppholdt han seg mens grunnloven ble skrevet, og her tok han imot representantene på audiens. Det glitret og skinte i gull og lekre tapeter hvor enn vi så. Man kan bare tenke seg hvordan det må ha vært å komme til slike storslagne omgivelser fra landsbygda for 200 år siden. Oppussingen var et imponerende skue, og vi fikk høre litt om hvor nøye denne jobben er gjort. Det vi ser nå er veldig tro mot slik det så ut i 1814, og håndverksteknikker og materialer er kopiert ned til minste detalj. Så gikk turen opp i 2. etasje og selve salen hvor grunnloven ble diskutert fram – en sal de fleste kjenner godt fra maleriet av Oscar Arnold Wergeland. Det var nok allikevel flere som ble overrasket over størrelsen på rommet, det er forholdsvis lite, men allikevel flott og med en overflod av naturlig lys fra begge ender. Etter noen få minutter på de enkle og harde trekrakkene kan man tenke seg hvor lange dagene må ha blitt der. Veggene er dekket av flotte malerier, men et maleri – maleriet av den lettkledte kjærlighetsgudinnen Afrodite – ble bare etter et par dager bestemt flyttet ut i gangen. Det ble visst vanskelig å fokusere på saken når hun kikket kokett ned på karene inne i salen, og på denne måten kunne hun heller beskues fritt under pausene. Det meste av møbler som var i Eidsvollbygningen i 1814 ble dessverre solgt unna når huset ble solgt noen år senere, men bordet hvor grunnloven ble underskrevet er kommet tilbake og har hedersplass i siderommet til salen.

Etter all denne overdådigheten bar veien til slutt gjennom en tjenestegang ned i kjelleren. Her fikk vi se litt hvordan livet må ha vært som tjenestefolk ved herregården. Dette er området av huset de vet minst om hvordan faktisk så ut, men det vi fikk se var nok allikevel ganske autentisk i forhold til datidens arbeidsforhold. Arbeidsdagen var hard og varte så lenge man var våken, men å jobbe i dette herskapshuset var allikevel en stor ære og tross alt mye tryggere enn tilværelsen de fleste andre hadde.

Her fikk vi også vite mer om hvordan representantene bodde og levde mens de jobbet på grunnloven. De ble plassert på gårder rundt i området, mange i svært enkle omgivelser. I Eidsvollbygningen fikk de to måltider om dagen, og det var antageligvis det eneste de spiste – familiene de bodde hos hadde nok med å brødfø seg selv. Middagsmenyen var den samme hver eneste dag, og viser årstiden de var der på: løksuppe, kalvesteik og brødpudding. Det sies at et stort område rundt Eidsvollbygningen var ribbet for kalv når de endelig reiste hjem. Det gikk også med voldsomme mengder alkohol, det må ha vært litt av opplevelse å kunne fråtse på denne måten. Apropos fråtsing – da omvisningen var over bar turen til Haraldvangen for en buffetlunsj Christan Fredrik verdig. Det var hverken kalvesteik eller løksuppe der denne dagen, men veldig mye annen deilig mat. Mette på både kroppslig og åndelig føde kom vi så tilbake til Nes i kveldingen etter en vellykket tur.

Referat ved Målfrid Breivik